maanantai 31. tammikuuta 2011

Nyt alkaa käpyvaraston tyhjennys!

Kuusen keittiössä on julistettu käyntiin ruokavaraston tehokäyttöviikot.
Suunnittelen, että projekti kestää 31.1.-18.2. eli talviloman alkuun saakka.

Tavoitteena on
a) käyttää ajoissa kaikki pilaantumisvaarassa oleva ruoka ja vähentää ruokajätettä
b) käyttää pakastimesta etenkin sinne säilöttyjä annoksia
c) luoda ruokakaappiin vähän enemmän avaraa tilaa.

Keinot tavoitteisiin pääsemiseksi:
1) katsaus kaappeihin
2) satsaus ennakointiin, ruokasuunnitteluun ja luovuuteen keittiössä
3) niuho linja ostoksilla.

Olen jo aiemmin tehnyt listan siitä, mitä ruokaa pakastimeen on hautautunut. Monet niistä ovat jääneet käyttämättä, koska en ole muistanut niiden olemassaoloa oikealla hetkellä. Listalla on 41 tuotetta (!!!) - tehokkaammalle ruokakierrolle on tosiaan tarvetta. Tykkään sen verran ruuanlaitosta, että helposti tulee tehtyä uutta sen sijaan, että etsisin pakasteesta valmista. (Luvussa eivät ole mukana marjat eivätkä pakastevihannekset, jotka molemmat ovat meillä vähän väliä tarpeellisia ja joiden kiertonopeus ei ole ongelma.)

Nyt vilkuilen kaappejakin vähän sillä silmällä. Siellä on lähinnä hyvin säilyviä varastoja, joita saa ollakin. Mutta joukossa on myös joitakin kaapin perukalle unohtuneita erikoisuuksia sekä joukko ns. haastavia ruoka-aineita, joille pitäisi ihan aktiivisesti keksiä käyttöä: maissijauhoa, kikhernejauhoa, säilöttyä siikaa, sardiineja, soijasuikaleita, spelttisuurimoita, couscousta, bulguria, aasialaisesta kaupasta ostettuja ateriamaustepusseja, knorrin kastikkeita, vähän omituisen makuista juustoista tomaattikastiketta... Lisäksi jääkaapissa on liian monta erilaista purkkia lisäkkeitä, kastikkeita ja mausteita. Joukossa on virheostoksia, allergiakokeilujen jäljiltä jääneitä, lahjoja (!) ja herkuiksi ajateltuja.

Olen vähän kauhistunut tämän kirjoittamisesta.
Lähinnä siitä, miten kiittämättömältä tuntuu varastoida tällaista määrää ruokaa
ja samalla ostaa - ja muka tarvita - koko ajan jotakin uutta.
Jos edustaisin suurinta osaa maailman väestöstä olisin kai lähinnä vain äärimmäisen kiitollinen tällaisen runsauden edessä. Ja minä täällä vain kirjoittelen, ikäänkuin ratkoisin jotakin ongelmaa.

Ei, se ei ole ongelma, että minulla on ruokaa, jolla ruokkia perheeni!
Se on siunattua ja hyvää! Haluan oikeasti ymmärtää sen ja nauttia siitä - en varastoida ja varastoida ja heittää lopulta vanhentuneena pois.
Siksi siis: ruokavarastoviikot, olkaa hyvät!

5 kommenttia:

Maija Haavisto kirjoitti...

Kuulostaa vähän minun kodiltani. Minulla on aina jääkaappi, pakastin ja kaapit pullollaan ruokaa, edellisessä kämpässä oli peräti kaksi pakastinta ja silti ne meinasivat olla aina täysi (täällä Hollannissa pärjää yhdelläkin, kun kaikkea tuoretta saa keskellä talveakin).

Onhan se vähän ongelma, kun kokeilee paljon erilaisia reseptejä ja hankkii niitä varten aineksia (vaikka en koskaan hankikaan sellaista, mille en keksi jatkossa käyttöä). Vaikka yritän sydä mahdollisimman vähän hiilihydraatteja, mneillä on silti esim. "viljoille" oma kaappi, josta löytyy kaikki mahdolliset pastat, on ruisjauhoa, arrowroot-tärkkelystä, tattarijauhoa, amaranttia, bulguri jne. Pitäisi joskus "downsizetä". Ongelma on vaan se, että käytännössä kaikkea tarvitsee säännöllisesti. Ei vaan ehkä niin kovin usein...

Jos et keksi kikhernetjauholle muuta käyttöä, suosittelen artikkeliani http://www.suite101.com/content/how-to-use-chickpea-flour-a324180 Itse teen nykyään tosi usein aamupalaksi kikhernepannarin/"munakkaan", täyttää mukavasti, eikä ole paljoa hommaa.

Marikki kirjoitti...

Kiitos! Luin artikkelisi ja sain siitä tarpeellista tietoa. Kokeilen ainakin tuota "munakasta" ja lisäksi sain tarpeellisen muistutuksen siitä, että voisin kokeilla tätä munankorviikkena (meillä on muna-allergikko), jos kikherne sopii Pajulle. Sitä olen muutenkin suunnitelut kokeilla hänelle.

Meillä nuo viljat kiertää nyt liian hitaasti. En tee yleensä itselle kovin vahvasti viljapohjaista ruokaa - ja tuo jälkikasvu suhtautuu (vähintään) epäluuloisesti kaikkeen uuteen ruokalautasellaan.

Anonyymi kirjoitti...

Soijasuikaleiden käyttövinkki:

Keitä soijasuikaleet vedessä, siivilöi ja purista niistä vedet pois. Marinoi kiehuvassa vedessä, johon on lisätty soijakastiketta sekä valkosipulimurskaa ja ehkä vähän chiliä. Anna marinoitua ja paista sitten pannulla. NAM!

t. elina
=)

Marikki kirjoitti...

Kiitos vinkistä, Elina. En ole koskaan tehnyt noita soijasuikaleita! En edes muista, mikä sai minut ajattelemaan niiden kokeilemista ja ne ovat odottaneet jo jonkin aikaa. Mutta nyt...! En tiennyt, että ne kannattaa ensin keittää :-).

Anonyymi kirjoitti...

Hups, taisin kirjoittaa soijasuikalevinkkini vähän vauhdikkaassa tilanteessa, joten korjaus edelliseen:

Soijasuikaleet marinoidaan kuumassa vedessä, muttei keitetä samalla! Saavat siis olla lillumassa itsekseen sopivan ajan, noin puoli tuntia.

Mieheni tykkää vain suoraan paistaa soijasuikaleet pannulla tuon marinaadin kanssa, ettei mene aikaa odotteluun ja siten onnistuu myös todella hyvin. ;)

t. elina
=)