lauantai 11. tammikuuta 2014

Taas on se aika vuodesta eli katsaus käpyvarastoon

Minusta joulunajan jälkeisiin arkiviikkoihin, ns. härkäviikkoihin, liittyy oma mukava tunnelmansa. Yltäkylläisen juhlakauden jälkeen on pienen totuttelun jälkeen hyvä palata arjen yksinkertaisuuteen. Usen talvi on kylmimmillään ja kauneimmillaan. Aamuisin voi hyvällä onnella juoda teetä sinisen hetken vallatessa maiseman. Ruoka saa olla yksinkertaista ja hyvää. Teemaan sopii pieni taloudellinen vyönkiristys. On siis loistava aika puuhastella käpyvarastolla ja yrittää käyttää varastoituja ruoka-aineita parhaansa mukaan hyödyksi. Kaikille tämä ei ole tarpeen, mutta kaikkeen varautumiseen ja heräteostoksiin taipuvaiselle Marikille tämä on osoittautunut välttämättömäksi (ja opettavaiseksi) harjoitukseksi.Pieni historiikki 

Ensimmäisen käpyvaraston tyhjennyksen pidin vuonna 2011. Kirjoitin siitä tällaisia:
Vuodelta 2012 en löydä jälkiä käpyvarastoprojektista. Sen sijaan luin silloin kannesta kanteen kirjan The Hungry Planet. Kirja on edelleen vaikuttavimpien lukemieni teosten listalla, ei vähiten valokuvien vuoksi. Minulla on kuitenkin mielikuva siitä, että pidin tällöinkin jonkinlaisen härkäviikkoteeman mielessäni. 

Vuonna 2013 tein jälleen tietoista härkäviikkopuhdistusta ja kokkailua. Huushollasin yksin kuukauden ja sinä aikana pinnistelin sekä ruokavarastojen käyttämiseksi että ruokalaskun vähentämiseksi.
Tänä vuonna... 

Viime vuosi oli sekin muutosten aikaa, erityisesti kun omien terveysongelmien selvittely johti muutoksiin ruokavaliossa. Tuleva vuosi on väliaikaisen muuton aikaa, joten varastojen vajentaminen on nyt tarpeellisempaa kuin koskaan aiemmin. 

Arvelisin, että kaapeissa on nyt hiukan vähemmän erikoisia käyttämättömiä aineksia kuin vuonna 2011, mutta edelleen niitä on - ja lisäksi nyt pitäisi lopuksi saada ihan konkreettisesti pakastin ja jääkaappi tyhjiksi pitkän poissaolon ajaksi. Aikaa on kuitenkin vielä kolme kuukautta, joten ihan viimeisestä pinnistyksestä ei vielä ole kyse.

Härkäviikkoilla tavoittenani on 
- syödä toinen pakastin kokonaan tyhjäksi
- hyödyntää tarkasti meillä olevia muita ruoka-aineita 
- ostaa vain sellaisia ruoka-aineita, joita meillä ei ole ja joita en osaa korvata jollakin sellaisella, mitä meillä on 
- toiveissa on, että projekti näkyy myös ruokalaskussa

Blogissa kirjoittelen tavanomaisten juttujeni lisäksi sitten myös siitä miten projekti etenee.

***
Jutun kuvat kiittäen cc) Esko Kurvinen via Flickr.
2 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Samoissa tunnelmissa täälläkin:)olen jäämässä työssä puolikkaaksi ja se tuntuu budjetissa ja ruokasuunnittelussa.Onpa kiva mielenkiinnolla seurata sinun kirjoituksiasi miten onnistut.

maria

Marikki kirjoitti...

Minäkin "ostan" aikaa, eli olen keväämmällä 2 kk palkattomalla… Ihan hyvä motiivi tähän tehostamiseen. Rentouttavaa puolikasta sinulle! Seuraillaan, mitä tästä kehittyy…