keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Open syysloma

Nyt on viikonloppu, joka edeltää ns. syyslomaa.
Joudun paikkaamaan syysloman päivinä sairaspäiviltä kertyneitä rästejä
ja haluan myös suunnitella juttuja eteenpäin -
jokainen etukäteen tehty tunti on tunti vapaata täysien työpäivien jälkeisinä iltoina. Tarvitsen niitä tunteja enemmän kuin syyslomaa nyt.
Silti olen ihan vähän kitkerä.
Olisihan se mukava olla ihan vaan lomalla tai vaikka ihan lomamatkalla kuten toiset kuuluvat olevan...
Moni asia on suhteellista ja riippuu siitä, mihin vertaa. Minä nyt vain en pysty pitämään niitä kaikkia vapaapäiviä, jotka teoriassa olisivat mahdollisia. Pidän kuitenkin yhden kokonaisen ja yhden puolikkaan vapaapäivän. Ja mekin lähdemme pienelle matkalle jonnekin, jossa seinät ovat kaarevia ja taivas korkealla.
Ja onhan minulla viikko vapaata pakollisista iltatöistä, aamuheräämisistä ja tiukoista aikatauluista! Työtkin ovat enimmäkseen mieluisia, yhtä ankeaa lukuunottamatta.

Jos on työtä,
on työn iloakin!
Viime viikolla oli monta sykähdyttävää tilannetta, lämpimiä hymyjä, huumoria, oivaltamisen ja onnistumisen tuntuja. Näyttää siltä, että tähän jaksoon, jossa on tiukalti työtunteja, on myös annettu iloa ja voimaa tuovia opiskelijoita innostuksineen, kysymyksineen ja valoisine asenteineen. Olen kokenut kiitollisuutta siitä, että saan olla opettaja. Olen miettinyt opettajien pitkää ketjua vuosikymmenten ja satojen halki, kaikkia niitä ihmisiä, jotka ovat olleet tällä erityisellä paikalla - asioiden ja ajatusten välittäjänä, samanaikaisesti vahvasti läsnäolevana ja sivullisena, arvosteltuna sekä toisaalta kunnioitettunakin hahmona toisen ihmisen kasvussa ja elämässä.
Hämmentävää ja kiehtovaa se on,
arkista ja arkkityyppistä yhtä aikaa.

2 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Hei upeaa, että saat työstäsi paljon iloa! Ja hyvä, että voit pitää myös hieman lomaa ja matkustaa. Kaipa tärkeintä on se, että osaa rajata työssäoloajan ja vapaa-ajan niin, että niinä lomapäivinä voi oikeasti lomailla ja rentoutua. Eihän sitä voisi oikein rentoutuneena lomailla, jos tekemättömät työt odottaisivat jossain takaraivossa. Mukavaa työskentelylomaa ja lomalomaa!

Marikki kirjoitti...

Kiitos kommentistasi. Tänään oli työskentelylomaa. Jouduin myöntymään todellisuuden edessä: asiat vievät aikansa ja usein vähän enemmän kuin etukäteen ajattelen. Koko päivä kului ei-niin-houkuttelevan kimpussa. Huomennakin vielä... Ehkä sitten pääsen niihin luovempiinkin osuuksiin käsiksi.
Onneksi keskimmäinen ilahdutti päivääni olemalla vilpittömän onnellinen tavallista lyhyemmästä tarhapäivästään - vaikkei se edes ollut ihan minilyhyt, vain tunti aamusta ja tunti illasta tavallista lyhyempi.